Persberichten

Scholieren schieten 11 satellieten de lucht in tijdens Cansat lanceerdag

31 maart 2023

Elf scholierenteams uit het hele land lanceerden vrijdag 31 maart hun zelfgebouwde satellieten met een echte raket. Op het militaire oefenterrein van ASK ’t Harde schoten ze hun bouwwerken 1 kilometer de lucht in. Dit gebeurde in het kader van de CanSat competitie van ESERO NL, waarbij ze van een frisdrankblikje (Can) een satelliet bouwen (Sat) met een missie.

Cansat lancering 2023
Foto DigiDaan

Zaadjes en straling
Die zelfbedachte missie verschilde per team. Zo wilde team TSS uit Heeswijk-Dinther verschillende UV-straling meten. En team FACE uit Groningen wilde dat hun satelliet een zonnepaneel kon ontvouwen om vervolgens de verzamelde zonne-energie te kunnen meten. Team SPAICS AAER uit Amsterdam bouwde een CanSat die een lading zaadjes en kiemen bij zich draagt en die kan verspreiden. Is dat dan gelukt? "We hebben de satelliet gevuld met linzen. De CanSat is opengeklapt en de linzen zitten er niet meer in, dus de missie is tot zover geslaagd."

De teams zijn al even bezig met het project. Het bedenken van een missie, het opzetten van een plan, het bouwen en bijstellen van de CanSat en daarbij de nodige publiciteit verzorgen. Het is allemaal onderdeel van de CanSat competitie. Docent natuurkunde Bart van het Zandvliet Lyceum begeleidt al vele edities de teams van zijn school. “Het is echt een bijzonder en leerzaam project. De leerlingen leren dingen die ze anders niet zouden doen. Ze zijn veel uitgebreider bezig met elektronica en techniek, maar ook met PR. Ons team was net nog live op de radio.” 

Cansat 3.jpg
Foto DigiDaan

Winnaar
De CanSat competitie is opgezet om scholieren uit te dagen op wetenschappelijk en technisch gebied en ze te enthousiasmeren voor een technische opleiding. Jasper Wamsteker van het Netherlands Space Office "Het is ontzettend leuk om iedereen zo enthousiast te zien. Het grappige is, ik was gisteren op een lanceerdag van professionele ruimtevaart engineers en wetenschappers, en op hun gezichten zie je dezelfde spanning als bij de scholieren vandaag."

De teams hebben nog een paar weken om alle meetresultaten te verwerken in een eindrapport. Op vrijdag 21 april wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens een online prijsuitreiking. De winnaar van de Nederlandse competitie gaat naar de Europese competitie.

Teams uit hele land
De deelnemende teams zijn: FACE (CSG Augustinus, Groningen), Helios (Bertrand Russell college, Krommenie), LifeSat (Hermann Wesselink College, Amstelveen), Novus Uranus (Gymnasium Novum, Voorburg), Solar Express (Sint-Oelbertgymnasium, Oosterhout), The Division (Gomarus College, Groningen), TSS (Gymnasium Bernrode, Heeswijk-Dinther), ZanSat XXII (Christelijk Lyceum Zandvliet, Den Haag), MultiSat (Stanislascollege Westplantsoen, Delft), Jokez (Helen Parkhust, Almere), SPAICS AAER (AICS, Amsterdam) en GDS 22 (Roelof van Echten College, Hoogeveen). 

Cansat 2.jpg
Foto DigiDaan

Partners
CanSat is een ESERO-project dat NEMO uitvoert in opdracht van het Nederlands ruimtevaartagentschap Netherlands Space Office, gefinancierd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Defensie is logistiek partner tijdens het lanceerevenement.  

Noot voor redactie
Beeldmateriaal mag gebruikt worden in publicaties met vermelding van fotograaf DigiDaan. Voor meer informatie en interviewverzoeken neem contact op via: pers@e-nemo.nl of bel 020 - 53 13 128.