Persberichten
Kleuters ontdekken schaduw en licht in nieuwe workshop NEMO
15 februari 2023
Schaduw is overal om je heen en zit aan je vast. Dat hebben kleuters al vroeg in de smiezen. Maar hoe werkt schaduw eigenlijk? Kleuters gaan het deze voorjaarsvakantie ontdekken in NEMO Science Museum tijdens de speciale workshop Speel met licht en schaduw. Samen met hun ouders stappen ze in een schaduwwereld, met een korte voorstelling en verschillende activiteiten. “Onderzoeken is iets wat kleuters van nature doen, daarom is het zo leuk dat ze in deze workshop worden uitgedaagd om zelf dingen uit te proberen en te zien wat er gebeurt”, aldus programmamaker Rooske Franse.
Schaduw ontdekken
Het doel van de workshop is kinderen te stimuleren om op onderzoek uit te gaan naar natuurkundige verschijnselen om hen heen. In een theatervoorstelling van 15 minuten worden kind en ouder eerst nieuwsgierig gemaakt naar het fenomeen schaduw. Daarna gaan ze zelf aan de slag. Ze ontdekken hoe ze een reuzenschaduw van zichzelf kunnen maken, raden de schaduw, vervormen vliegende schaduwen en maken een schaduwschilderij. “Kinderen denken vaak dat grote schaduwen met grote objecten worden gemaakt. Hier ontdekken ze dat ook door verplaatsing die grootte kan veranderen", vertelt programmamaker Rooske Franse.
Onderzoekers in miniformaat
NEMO biedt met deze workshop ook hele jonge kinderen de kans om op onderzoek uit te gaan. Schaduw is als thema gekozen omdat het een fenomeen is dat kinderen al kennen, maar waardoor ze ook verrast kunnen worden. “Ze komen het tegen als ze buiten in de zon spelen, of als ze ’s avonds in bed liggen. Veel jonge kinderen hebben al ervaringen met schaduw opgedaan”, zegt Rooske Franse. Schaduw is dus herkenbaar, maar ook veelzijdig. Je kunt ermee experimenteren en direct zien wat voor een effect dat heeft. De kleuters kunnen hun lichaam inzetten bij de activiteiten en dat werkt op deze leeftijd goed.
Ouder is onmisbaar
De interactie met de ouder is voor kleuters heel belangrijk. Ze zijn een extra stimulans om iets te leren. Het is daarom de bedoeling dat ouders actief meedoen aan de workshop. “Het gaat er in de workshop ook om het samenspel tussen ouder en kind zoveel mogelijk te stimuleren”, vertelt Rooske Franse. Het kind heeft de ouder bijvoorbeeld nodig als object om te ontdekken hoe een schaduw kan groeien.
Onderzoek naar kleuters
De workshop is terug van weggeweest. In 2010 konden kleuters ook experimenteren met schaduw. De Universiteit van Amsterdam en NEMO deden toen onderzoek naar het gedrag van kleuters en hun ouders bij onderzoekend spelen. Daaruit bleek onder andere dat kinderen van ouders die tijdens het experimenteren meer beschreven op een hoger niveau speelden dan kinderen van ouders die dit minder deden.
Over NEMO
NEMO Science Museum laat jong tot oud ontdekken hoe fascinerend en relevant wetenschap en technologie zijn. Dat doen we door te laten zien hoe bijzonder alledaagse dingen zijn en door abstracte wetenschap op een toegankelijke manier te brengen. Zo maken we kennis voor een breed publiek bereikbaar. We realiseren dit alles met een grote diversiteit aan programma’s, tentoonstellingen, activiteiten, technisch erfgoed, online wetenschapsnieuws, achtergrondinformatie, en evenementen binnen en buiten het museum. NEMO is tevens een expertisecentrum op het gebied van informeel leren over science, buitenschools én in de klas.
De workshop Speel met licht en schaduw is ontwikkeld door NEMO en de Universiteit van Amsterdam. Betrokken medewerkers zijn programmamaker Rooske Franse, universitair docent Tessa van Schijndel en bijzonder hoogleraar Maartje Raijmakers.
Speel met licht en schaduw is speciaal voor kinderen van 4, 5 en 6 jaar en een volwassen begeleider. Het programma duurt ongeveer 30 minuten.Te bezoeken van zaterdag 18 februari t/m zondag 5 maart.
Noot voor redactie
Onderstaand beeldmateriaal mag gebruikt worden in publicaties met bronvermelding. Voor meer informatie, beeldmateriaal en interviewverzoeken kunt u contact opnemen via: pers@e-nemo.nl of bel 020 - 53 13 128.