Aanbod docenten
Schools As Living Labs
Gezocht: leerkrachten en docenten die de innovatieve lesmethode Schools As Living Labs (SALL) in de praktijk willen brengen! Met deze lesmethode tover je jouw klas om tot ‘Living Lab’. Daarin gaan leerlingen in én met hun eigen omgeving op zoek naar manieren om iets in de buurt beter te maken. Als leraar kun je het thema voor de Living Labs zelf kiezen, of je kunt de voorbeelden van NEMO gebruiken: voedsel en duurzaam energiegebruik.
Wil je meedoen met Schools As Living Labs? Schrijf jezelf dan in voor de twee online trainingen!
Training 1 - De SALL Methode: woensdag 21 juni van 18.45 tot 20.15 uur.
Training 2 - Het vinden van lokale partners: donderdag 22 juni van 18.45 tot 20.15 uur.
Hoe werkt het?
In Schools as Living Labs worden ideeën en kennis uit de lokale gemeenschap de school binnengehaald. Binnen een thema en met een zelfgekozen onderzoeksvraag gaan scholieren aan de slag. Ze gaan in gesprek met mensen uit de buurt, zowel binnen als buiten hun school (zogenaamde stakeholders). Denk hierbij aan de schoolkantine, het verzorgingshuis tegenover de school of de gemeente die het aangrenzende park beheert. Samen vormen ze een Living Lab. Ze bedenken oplossingen, maken voorbeeldproducten (prototypen) en testen deze uit. Voor het project heb je zo’n 20 uur nodig.
Leraren kunnen zelf een thema kiezen of gebruikmaken van de suggesties van NEMO. Voor primair onderwijs is er Voedsel Labs en voor het voortgezet onderwijs Energy Labs.
Voor wie is Schools As Living Labs?
Schools As Living Labs is geschikt voor alle leerjaren en niveaus van het voortgezet onderwijs. Voor het primair onderwijs geldt het advies mee te doen met groep 7 en 8. Je kunt meedoen met een groepje leerlingen, of met de hele klas.
Waarom wil je SALL doen in de klas?
- Het project sluit aan bij deze zeven kerndoelen van het primair onderwijs, en kan in het voortgezet onderwijs worden uitgevoerd binnen de vakken biologie, aardrijkskunde, economie, mens & natuur, onderzoek & ontwerpen (O&O) en Natuur, Leven en Technologie (NLT).
- Scholieren leren hoe ze kunnen bijdragen aan hun lokale gemeenschap. Ze leren contact te leggen en samen te werken met externe partijen. Ze leren meer over het gekozen thema, over hun omgeving en gemeenschap en hoe ze daarin concrete verbeteringen kunnen aanbrengen.
- Scholieren nemen deel aan een internationaal project en maken kennis met andere deelnemende scholen uit Europa via (digitale) evenementen.
- Leerkrachten en docenten ervaren een nieuwe methodologie voor het werken met Living Labs op school.
- Leerkrachten en docenten gaan deel uitmaken van een internationaal netwerk van innovatieve scholen.
Meer informatie
Er is veel ruimte om Schools As Living Labs aan te passen naar een manier die goed werkt bij jou in de klas of op school. Weet je niet goed hoe je Schools As Living Labs kunt implementeren? Of heb je een andere vraag? Neem dan contact op met educatiemedewerker Denise Kool via projectsall@e-nemo.nl.
Schools As Living Labs (SALL) is een Europees project waarin internationale experts een nieuwe methode voor open onderwijs ontwikkelen. Meer weten over de methode en het project? Bekijk deze pagina.