- Materiaal
- Schoolproject
- Doelgroep
- groep 7-8
- Kerndoelen
- 35, 39, 40, 41, 44, 45 en 47
- Thema
- voeding, milieu
- Vakken
- oriëntatie op jezelf en de wereld
Lesmateriaal voor op school
Voedsel Labs
Ga aan de slag met duurzaamheid en voeding! In Voedsel Labs vormen leerlingen met mensen uit hun omgeving een team en kijken ze samen naar hoe eten wordt gemaakt, naar gezonde eetgewoonten of naar het weggooien van voedsel(resten) - en wat daarin beter kan. Dat doen ze in én met hun eigen omgeving.
Ben je geïnteresseerd?
Training 1 - De SALL Methode: woensdag 21 juni van 18.45 tot 20.15 uur.
Training 2 - Het vinden van lokale partners: donderdag 22 juni van 18.45 tot 20.15 uur.
Wat is een Voedsel Lab?
Een Voedsel Lab bestaat uit een paar leerlingen en minimaal twee mensen van binnen of buiten school. De leerlingen kiezen een ‘lokaal probleem’ dat te maken heeft met het maken van voedsel, op gezond eten of het weggooien van voedsel(resten). Daarna zoeken ze mensen uit de buurt die kunnen helpen bij de verbetering, zogenaamde ‘stakeholders’. Denk bijvoorbeeld aan de klassenouder of een boer uit de buurt. Zo halen ze ideeën en kennis uit de lokale gemeenschap de school binnen. Samen met hun stakeholders werken ze samen aan de oplossing of verbetering. De leerlingen maken voorbeeldproducten (prototypen) en testen deze uit. Het project kost zo’n 20 uur om uit te voeren.
Voorbeelden van Voedsel Labs:
- De leerlingen in de klas gooien dagelijks veel groen afval bij het restafval. Met behulp van de schoolconciërge en een ouder die een moestuin heeft, maken de leerlingen een compostvat.
- Wat kun je met koffie doen, nadat er koffie van is gezet? Leerlingen verzamelen koffiedik in de gemeenschap en kweken hier paddenstoelen op.
- Veel leerlingen uit de klas eten liever snoep dan fruit. Samen met een fruitteler uit de buurt en een ouder die goed kan koken, maken ze een informatieposter over de superkrachten van fruit en organiseren ze een fruitproeverij voor de klas.
Waarom wil je Voedsel Labs doen in de klas?
- Het project sluit aan bij deze zeven kerndoelen van het primair onderwijs.
- Leerlingen leren hoe ze kunnen bijdragen aan hun lokale gemeenschap. Ze leren contact te leggen en samen te werken met anderen. Ze leren meer over het maken, eten en weggooien van voedsel(resten), over hun omgeving en gemeenschap en hoe ze daarin concrete verbeteringen kunnen aanbrengen.
- Leerkrachten en docenten ervaren de nieuwe methodologie voor het werken met Living Labs op school (Schools As Livings Labs).
- Leerkrachten en docenten gaan deel uitmaken van een internationaal netwerk van innovatieve scholen.
Meer informatie
Neem dan contact op met educatiemedewerker Denise Kool via projectsall@e-nemo.nl.
Wil je met de methode Schools As Living Labs werken, maar dan over een ander onderwerp? Dat kan! Lees hier meer.
Schools As Living Labs (SALL) is een Europees project waarin internationale experts een nieuwe methode voor open onderwijs ontwikkelen. Meer weten over de methode en het project? Bekijk deze pagina.